Het motor praktijkexamen bestaat uit 2 aparte examens, het AVB examen en het AVD examen. Het eerste examen is de voertuigbeheersing en bestaat uit de bijzondere verrichtingen, het tweede examen is de verkeersdeelneming op de openbare weg.
Het eerste examen AVB bestaat uit 4 clusters die als volgt zijn ingedeeld:
In totaal zijn er dus 13 bijzondere verrichtingen verdeeld in deze 4 bovengenoemde clusters. Op het examen krijgt men 7 bijzondere verrichtingen waarvan er minimaal 5 voldoende dienen te zijn, echter mogen niet 2 oefeningen fout zijn in dezelfde cluster. Gebeurt dit wel dan wordt het examen toch als onvoldoende beoordeeld.
Zodra men geslaagd is voor het onderdeel AVB kan het tweede gedeelte, het examen verkeersdeelneming AVD pas gepland worden, waarna het afsluitende motor rijexamen plaatsvindt. Motorrijders moeten tegenwoordig een apart theoriecertificaat in hun bezit hebben voor de motor categorie, dit certificaat kan men tijdens de rijopleiding behalen mits men in het bezit is van het autorijbewijs. Kandidaten die nog geen autorijbewijs hebben dienen het theoriecertificaat vooraf in het bezit te hebben.
Kandidaten jonger dan 21 jaar zijn verplicht examen te doen op een lichte categorie motor, ben je ouder dan heb je de vrije keuze tussen een lichte of een zware categorie motor. Kies je voor de lichte categorie motor dan ben je echter wel verplicht hierop 2 jaar te rijden, waarna je mag overstappen op de zware categorie motor, zonder dat hiervoor een nieuw examen hoeft te worden gedaan.
Let op; Haal je motorrijbewijs voor 9 januari 2013. Na deze datum word het motor rijexamen flink verzwaard en komen er 4 categorieën motor rijbewijs!
Start nu met de spoedcursus autorijbewijs vanaf 16,5 jaar bij V.O.C. Limburg!